5 boktips för nya perspektiv

5 boktips för nya perspektiv

Det finns läsning som lämnar dig en smula förändrad, förhoppningsvis till det bättre. Här är fem boktips för nya perspektiv.

Jane Eyre 

Charlotte Brontë skrev denna klassiker i den brittiska litteraturen redan 1847 men romanen fortsätter hela tiden att engagera nya generationer läsare. 

Jane Eyre är flickan som växer upp utan pengar och kärlek, men hon får utbildning och blir som ung kvinna guvernant på Thornfield Hall där den mystiske Mr Rochester regerar.  

På ytan är berättelsen inte särskilt originell. Fattig kvinna möter rik man och genomgår stora prövningar för sin kärlek. Romanen blir briljant för att Charlotte Brontë går på djupet och vågar sätta allt på spel i de konflikter hon har valt. Jane som slits mellan kärlek, plikt och frihetslängtan. Mr Rochester som brutalt tvingas ner från sina höga hästar. 

Dessutom finns i berättelsen ett mysterium som håller läsaren i ett fast grepp. Vad är det egentligen som pågår?  

En underjordisk stjärnhimmel

Nästan allt jag läst av Sven Lindqvist har gjort mig till en bättre människa, inte minst En underjordisk stjärnhimmel. Här bjuder Lindqvist med oss på en resa tillsammans med de böcker och författare han själv ofta återkommer till. Med hjälp av litteraturen utforskar han vad det är att vara människa, både i det lilla och det stora livet.

En underjordisk stjärnhimmel handlar om politik, relationer och konst, det är en bildningsresa på tillvarons alla plan. En resa jag önskar skulle fortsätta när sista sidan är läst. Som tur är underlättar Lindqvists många referenser för läsaren att nyfiket fortsätta på egen hand. Och man kan ju alltid läsa om boken eller dyka ner i en text lite då och då, för att väcka anden. Som den här:

”Är det inte vad vi alla längtar efter och behöver när krafterna håller på att svika – att någon skall komma och gå med oss? Och just detta är den existens som en författare mest av allt eftersträvar: att i din svåraste stund få vara den som utan att kunna räknas går bredvid dig.”

Jag vill ju vara fri: en bok om Lena Nyman

Med hjälp av bevarade dagböcker och andra texter som Lena Nyman skrev själv porträtterar Annika Persson i Jag vill ju vara fri människan bakom ikonen Lena Nyman. Vi får lära känna källan till skådespelarens intelligenta briljans, men också hur det offentliga livet och alla förväntningar bryter ner henne.

Persson skriver ömsint och hjärtskärande vackert, men utan att försköna, om en av vår tids stora personligheter. Det mest hjärtskärande är hur många det var som ”älskade Lena Nyman”, och hur få det var som verkligen såg henne.

Fattigsafari

Författaren och artisten Darren McGarvey, själv född och uppvuxen i ett fattigt område i utkanten av Glasgow, ger läsaren en brutalt ärlig men också hoppingivande, skildring av brittisk fattigdom, som på många sätt påminner om den i Sverige.

Boken är mycket mer än en appell för bättre livsvillkor för människor med låga inkomster. McGarvey ger sig i kast med att förklara fattigdom på alla plan, inte bara ekonomiskt och materiellt, utan även kulturellt och psykologiskt. Fattigdom framträder som ett tillstånd mer än en inkomstnivå, och här finns också nyckeln till förändring. Därför är detta ett angeläget boktips för nya perspektiv.

I Fattigsafari är de fattiga inte viljelösa objekt för välgörenhet från bättre bemedlade. För att människor kollektivt ska kunna kräva en förändring och bryta sig ur fattigdomen måste de först ta makten över sina egna liv.

Är detta en människa?

Primo Levi kom 1944 till förintelselägret Buna nära Auschwitz, men överlevde och kunde berätta. Redan 1947 publicerades hans vittnesmål Är detta en människa?.

Det finns otaliga skildringar av andra världskriget och förintelsen, inte minst i skönlitteratur och på film. Det som gör Primo Levis bok så speciell är delvis att den skrevs så nära inpå det ofattbart fasansfulla. Han var där alldeles nyss och nu berättar han för oss.

Men det som gör Är detta en människa? till ett mästerverk är Primo Levis sakliga och lågmälda skildringar av människor och händelser. Här finns ingen bitterhet, ingen sentimentalitet, inget hat. Bara detta enkla, men geniala, vittnesmål som författaren ger till läsaren med öppen hand. Se här: Detta hände, detta är människan också kapabel till.

Ett annat boktips för nya perspektiv är Det perfekta plåstret.

4 reaktioner på ”5 boktips för nya perspektiv”

  1. Leif Strandberg

    Tack för boktips.

    Primo Levi och den om/av Lena Nyman har jag läst. Men inte Sven Lindqvists ”En underjordisk stjärnhimmel”. Det låter som att SL lånat sin titel från Tomas Tranströmer, de var ju studentkamrater från Södra Latin och gjorde en resa till Island tillsammans. I Tranströmers första diktsamling skriver han ”det mäktiga trädrotsystemens underjordiskt svängande lampor”. Återkommer dessa hos Lindqvist? Måste låna boken och se efter.

    Å denna fantastiska Lena Nyman. Har du sett filmen ”Farligt löfte” från 1955? Lena är 11 år och gör en väldigt bra roll i den rysliga och barnförbjudna filmen.

    1. Jag minns inte huruvida Tranströmer förekommer i En underjordisk stjärnhimmel, men jag är ganska säker på att du skulle tycka mycket om den. Kul att få veta att de umgicks! Jag har inte sett filmen, det kanske är dags för en Lena Nyman-kavalkad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *