Drar du dig för att skriva? Du är i så fall inte ensam. Många människor tycker att det är svårt att formulera sig i skrift. Men det finns knep för att göra det enklare att skriva en bra text.
1. Gör en lista över innehållet innan du börjar
Om du vet precis vad du vill ha sagt och i vilken ordning blir det lättare att komma igång. Dessutom undviker du att sväva ut i onödiga sidoresonemang.
2. Använd korta meningar
Du behöver inte skriva invecklat för att skriva en bra text. Med långa meningar ökar risken för syftningsfel och andra språkfel. Det blir också svårare för läsaren att följa med i dina tankegångar.
3. Läs din text högt
Om du läser vad du skrivit högt för dig själv upptäcker du lättare var texten hakar upp sig eller blir svår att förstå. Ännu bättre är om du hittar någon annan att läsa högt för. Skriv om tills det låter bra.
4. Krångla inte till det med skiljetecknen
Använd punkt efter avslutad mening och frågetecken efter en fråga. Komma runt en inskjuten förklaring eller vid uppräkningar. Utropstecken efter utrop och uppmaningar. Chansa inte genom att slänga in några semikolon för att det ser elegant ut. Använd aldrig mer än ett utropstecken åt gången!
5. Skriv inte isär sammansatta ord
Sammansatta ord består av två eller fler andra ord, till exempel cykelhjul som är en sammansättning av orden cykel och hjul. I svenskan skrivs sammansatta ord inte isär. Om ett sammansatt ord uttalas som ett enda ord ska det också skrivas ihop. Vi skriver till exempel busshållplats, inte buss hållplats. Även när de sammansatta orden blir långa skrivs de ihop. Till exempel midsommarnattsdröm.
Lycka till med din text!
Läs gärna om vanliga språkfel och hur du undviker dem.
Aj!
Det där du skrev om semikolon sved. Jag är nämligen en missbrukare av semikolon. Chansar och slänger in dem lite då och då och här och var. Nu ska jag ta en vit vecka och hålla mig till kommatecken.
Haha! Jag hade gissat att du använder semikolon med stor återhållsamhet och precision.