bullet journal

Bullet journal för författare och skribenter

Bullet journal är ett analogt planeringsverktyg där du samlar allt i samma anteckningsbok. Hur kan en bullet journal hjälpa dig som skriver?

Under min tid som tidningsredaktör började jag använda en bullet journal för att hålla reda på allt från större projekt till möten och idéer. Istället för att sprida ut anteckningar och kom ihåg-listor i kalendrar, anteckningsblock, dokument på datorn och post it-lappar kunde jag nu samla allt på ett ställe. Detta är och förblir den stora fördelen med en bullet journal. Du behöver bara en enda anteckningsbok. Till allt.

Analogt planeringsverktyg

Den ursprungliga idén till bullet journal kom just ur behovet av ett analogt planeringsverktyg som hjälper dig att sålla och prioritera bland dina arbetsuppgifter, och att snabbt få ner det du inte vill glömma på papper. Sedan dess har verktyget blivit ett fenomen, inte minst på grund av alla kreativa människor runt om i världen som gör de mest konstnärliga och fantastiska kreationer av sina bullet journals.

Om man googlar bullet journal är det lätt att drunkna i prestationsångest. Men pyntandet och skönskriften har egentligen ingenting med den ursprungliga idén att göra. För att förstå grunderna rekommenderar jag istället att du ser den här filmen av bullet journals skapare.

Översikt

Det enda du behöver är en anteckningsbok. Det underlättar om sidorna är numrerade, så slipper du göra det själv. Skapa ett register på första uppslaget och på nästa uppslag en översikt över kommande månader. Min översikt ser ut så här:

bullet journal

Nästa uppslag är en översikt över den månad du befinner dig i just nu. Du måste alltså inte börja med din bullet journal vid ett årsskifte, eller ens ett månadsskifte.

Här kan du med fördel göra plats för din första att göra-lista. Vad behöver du/vill du få gjort den här månaden? Skriv in sidnumren för månaden i ditt register.

Dag för dag

På nästa uppslag är det dags att påbörja dina dag för dag-listor. Här gör alla olika. Många klämmer in en hel vecka på samma uppslag, några gör två dagar per sida. Jag tycker om att ha svängrum och gör bara en dag per sida.

bullet journal

Som du ser i filmen använder bullet journals skapare symboler för att skilja olika kategorier åt; händelser, att göra och anteckningar. Min hjärna sorterar bättre om jag gör det mer visuellt och åtskilt.

  1. I den första rutan skriver jag upp inbokade aktiviteter. Ett tandläkarbesök, ett möte, en träff med en kompis och så vidare.
  2. Här finns plats för anteckningar. Idéer, tankar, citat och infall som dyker upp under dagen.
  3. Att göra-listan. Här skriver jag upp allt jag inte vill glömma och allt jag skulle vilja få gjort. Det som inte blir gjort flyttar jag över till nästa dags att göra-lista. Eller så bestämmer jag mig för att strunta i det. Detta är ett bra sätt att bli medveten om alla onödiga borden i livet. Ska den här punkten verkligen finnas med på min lista eller är det dags att släppa den? En stor fördel med det här systemet är också att du slipper hålla saker i huvudet. Allt finns samlat på ett ställe. Min att göra-lista har alltså inte bara med skrivandet och bloggen att göra, utan blandar högt och lågt. Livet, helt enkelt.
  4. Här gör jag en plan för det jag vill skriva under dagen. Det som inte blir gjort flyttar jag till nästa dag eller släpper taget.
  5. En ruta för att få en aning struktur på mitt kaotiska läsande av väldigt många olika böcker samtidigt.

Lägg till de rutor du behöver i din vardag. Du kanske vill anteckna hushållsarbete, hur många kilometer du sprungit, vilka filmer du ser eller vad du åt till middag. Eller samla på saker som gör dig glad och tacksam.

Sidorna som följer använder jag som en helt vanlig anteckningsbok. Här samsas allt som dyker upp under dagen. Mötesanteckningar, frågor jag vill ställa i en intervju, anteckningar inför respons på någon annans text eller en plan för ett blogginlägg jag arbetar med. Nästa dag börjar jag om med en ny ”datumsida”.

Samlingar i din bullet journal

Nu kommer vi till det som jag tycker att författare och skribenter kan ha särskild nytta av, men som bara nämns helt kort i slutet av filmen, det vill säga samlingar. En samling är ett uppslag med listor på ett särskilt tema eller område. Antalet möjliga samlingar är oräkneligt och vilka du väljer beror helt på vilken typ av liv du lever eller vilket arbete du har. Du kan göra en samling för att planera en fest, ett projekt, en semesterresa. Du kan göra en samling för att dokumentera din träning, dina matvanor, ditt tv-tittande. Du kan skriva önskelistor, samla minnen och drömmar.

Jag har en lista över böcker jag läser, en önskelista över böcker jag vill ha, en citatsamling, en lista över idéer till texter, en annan för idéer till sociala medier. Jag har också listor över långsiktiga mål och saker jag skulle vilja göra (som en bucket list).

Hela livet på ett ställe

Fördelen med en bullet journal är att den hela tiden utvecklas tillsammans med dig. Säg att du har en lista över textidéer. När du är redo för att börja jobba med en av dem tar du med den till ett tomt uppslag och börjar utveckla idén mer i detalj. Ett större projekt, som en roman, behöver såklart många samlingar. Kanske väljer du att ha en lista över karaktärer, en för dramaturgin och sidor där du utvecklar varje scen mer i detalj. Jag brukar också ha ett uppslag där jag kan anteckna idéer, bilder, lösa formuleringar och frågetecken kopplade till ett skrivprojekt.

Det viktiga är att hela tiden föra in sidnumren för dina samlingar i registret så att du lätt hittar dem. En del väljer också att dela upp sin bullet journal i en ”kalenderdel” och en del för samlingar. Börja då framifrån med månads- och dagsöversikter, och bakifrån med samlingar. När de möts någonstans i mitten är det dags att skaffa en ny bok.

Det kan låta lite snurrigt i början men min erfarenhet är att man snabbt vänjer sig vid att ha hela livet i en och samma anteckningsbok. Så länge du har din bullet journal med dig har du koll på läget och kan alltid arbeta med dina skrivprojekt. Systemet innebär också en fördel för oss som tänker bättre i analog form.

Slutligen några tips till dig som vill skapa en bullet journal:

• Börja enkelt och släpp alla föreställningar om att din bullet journal ska se ut på ett särskilt sätt. Pynta den bara om du tycker att det är roligt.

• Välj samlingar som passar dig. Varför ska du ha en samling som dokumenterar din träning om du inte är intresserad av träning utan bara motionerar för att må bra i vardagen? Risken med pliktskyldiga samlingar är att de för in fler borden i ditt liv, när de istället borde bli färre.

• När din första anteckningsbok är full, passa på att göra en liten utvärdering innan du börjar på nästa. Vad har funkat för dig, vad har du saknat? Målet är att din bullet journal ska bli så skräddarsydd som det bara går. När livet förändras, förändras också innehållet i din bullet journal.

Du kanske också är intresserad av Ordlista för skribenter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.