citat om att skriva

Citat om att skriva

Vad säger författarna själva om skrivandets konst? Här är en samling rättframma och inspirerande citat om att skriva och läsa.

”Det tog sju år att skriva Det mest förbjudna, jag gömde den, jag glömde den, jag tog fram den, jag la bort den igen, och när jag till slut gjorde den färdig, så visste jag med sömngångaraktig övertygelse, att jag skulle straffas med döden innan boken kom ut. När jag överlevde utgivningsdagen, fanns det ingenting mer i livet att vara lika rädd för.”

– Kerstin Thorvall

När jag skrev första versionen av boken hamnade jag efter ett tag i ett läge där jag försökte vara smart. Jag var rädd att Bibbs och boken skulle framstå som dumma. Men den delen av egot måste man släppa när man skriver. Då blev det till sist bra, även om det är svårt och kan göra ont. Men jag gillar att det är svårt att skriva romaner.

– Tone Schunnesson

”Skrivandet – och läsandet, för den delen – kan vara så mycket, fylla så skiftande funktioner och syften. Man bör inte försöka förvandla skrivna ord till något märkvärdigt, ännu mindre till något högtidligt och pompöst. Det pretentiösa skyr jag som pesten. Det smakar härsken sockervadd och förstör hjärnans motsvarighet till vad matsmältningen är för magen. Hjärnvindlingarna vissnar, förtvinar i brist på syre och näring.”

– Crister Enander

”Är det inte vad vi alla längtar efter och behöver när krafterna håller på att svika – att någon skall komma och gå med oss? Och just detta är den existens som en författare mest av allt eftersträvar: att i din svåraste stund få vara den som utan att kunna räknas går bredvid dig.”

– Sven Lindqvist

”När allt kommer omkring glömmer vi oftast att det alltid är första person som talar. Jag skulle inte tala så mycket om mig själv om det fanns någon annan som jag kände lika väl.”

– Henry David Thoreau

”Jag tror för resten inte att det är möjligt ens för en diktare att göra litteratur af sin kärlek, så länge det ännu finns en gnista lif i den. Den måste nog vara död först, innan han kan balsamera den.”

– Hjalmar Söderberg

”Man ska inte kräva mer av sin bok än att få skriva den. Inte förvänta sig att den ska ge en pengar, status eller hämnd, eller vad det nu är. Bara ge boken sitt allra bästa försök.”

– Åsa Larsson

Skrivandet – och läsandet, för den delen – kan vara så mycket, fylla så skiftande funktioner och syften. Man bör inte försöka förvandla skrivna ord till något märkvärdigt, ännu mindre till något högtidligt eller pompöst. Det pretentiösa skyr jag som pesten. Det smakar härsken sockervadd och förstör hjärnans motsvarighet till vad matsmältningen är för magen. Hjärnvindlingarna vissnar, förtvinar i brist på syre och näring.

– Crister Enander

”Allt började egentligen med att jag hade fått nog av att sitta och vänta på dåliga manus. Så jag bestämde mig för att skriva själv. Hur svårt kan det vara? tänkte jag. Jättesvårt, visade det sig. Jag fick enorm respekt för hantverket.”

– Josephine Bornebusch

”När vi ser oss i spegeln tycker vi att den bild vi möter är riktig. Men om vi förflyttar oss någon millimeter förändras bilden. Vi tittar i själva verket på ett oändligt antal spegelbilder. Men ibland måste en författare slå sönder spegeln – för det är från andra sidan spegeln som sanningen grinar mot oss.”

– Harold Pinter

”Jag vill kanske snarare låta litteraturen vara en plats där man kan se att det är rätt svårt att vara människa, men det är härligt också. Det är det här livet vi har. Ju mer man kan säga att det här har varit trassligt för mig och det här brottas jag med, desto mer får läsaren utrymme att tänka: vad brottas jag med, vad tycker jag är svårt?”

– Kristina Sandberg

”I grunden är vi alla kollektiva väsen, vi må sedan tänka och tycka vad vi vill om den saken. Ty hur litet är det inte som vi uppriktigt kunde kalla vårt eget. Alla måste vi ta emot och lära, såväl av dem som levde före oss som av våra samtida.”

– Johann Wolfgang von Goethe

”Jag lägger lika mycket tid på konstruktionen som själva skrivandet. Och jag skriver inte en rad innan jag har researchen, strukturen och hela kapitelinnehållet klart för mig. Sedan går det ganska snabbt.”

– Eva F Dahlgren

”Ju mer man läser desto större chans har man att finna sin egen väg, att inte trampa på andras stigar och tro att man går på sin egen.”

– Theodor Kallifatides

”Jag kan skriva romaner. Det är naivt och jag sprattlar för att komma ur det. Men jag tror eller nästan-tror på mina egna illusionsnummer och fattar aldrig att det bara är en teater med ord.”

– Kerstin Ekman

”Det är behovet som avgör läsförmågan. Den som söker spänning eller kåthet klarar sig bra med att skumläsa. Den som fått lust på något annat, får lov att minska läsfarten och vara mer uppmärksam.”

– Carl-Göran Ekerwald

”We are all apprentices in a craft where no one ever becomes a master.”

– Ernest Hemingway

”Man får aldrig glömma jästen och slänga i den efteråt. Det som ska ge berättelsen volym måste in i början för att kunna jäsa i lugn och ro.”

– John Swedenmark

”No teacher or any amount of education can make a writer out of someone who id constitutionally incapable of becoming a writer in the first place. But anyone embarking on a career, or pursuing a calling, risks setback an failure.”

– Raymond Carver

”Ju större försäljningsframgångar, desto mer nergörande och förlöjligande recensioner […] Den här kultursidesaggressionen sammanhänger med en seglivad föreställning om att storsäljande romaner hindrar publiken från att läsa poesi och experimentella romaner.”

– Jan Guillou

”Så länge ni skriver vad ni vill skriva är det allt som betyder något, och huruvida det har betydelse i många år framöver eller endast i några timmar finns det ingen som kan säga.”

– Virginia Woolf

”You can’t be a good writer without being a devoted reader. Reading is the best way of analysing what makes a good book. Notice what works and what doesn’t, what you enjoyed and why.”

– JK Rowling

”Jag upptäcker vad som är dåligt eller bra genom att läsa högt för min fru. Då märker jag det antingen själv eller så talar hon om det för mig. Börjar jag rodna när jag läser högt så vet jag att aj, aj, aj, det här var inte bra.”

– John Ajvide Lindqvist

”Skrivandet börjar inte vid skrivbordet, framför det vita pappret. Stunderna när man sitter på ändan vid datorn är bara en del av den skapande processen. Skrivandet börjar i världen.”

– Maria Küchen

”Så småningom vänjer man sig vid att för att kunna säga någonting måste man låta bli att säga allt annat som man också skulle kunna ha sagt.”

– Sven Lindqvist

”One of the gifts of being a writer is that i gives you an excuse to do things, to go places and explore. Another is that writing motivates you to look closely at life, at life as it lurches by and tramps around.”

– Anne Lamott

”Det handlar om att skriva. Inte spilla tid och krafter på att spekulera om huruvida man är geni eller idiot. Koncentrera dig på lusten att skriva, på det du just har skrivit eller gärna vill skriva i morgon.”

– Bente Clod

”En god bok ger läsaren en förnimmelse av att det är vår egen erfarenhet vi läser om. När litteraturen är som bäst tycker vi att vi plötsligt minns något viktigt som vi vetat men glömt.”

– Olof Lagercrantz

”Jag har ingen lust alls att vara ’stor’ författare, ännu mindre ’stor’ man. Det generar mig bara och ger en falsk ställning. Jag vill gå i nattrock och kalsonger och kallas skandalskrivare, det skall inte genera mig.”

– August Strindberg

”Det som står är en utgångspunkt, ett utkast, en mötesplats. Det som står får liv först när det passerar genom en läsares hjärna, hjärta, samlade erfarenhet och muskelminne. Ingen läser samma bok.”

– Bodil Malmsten

Här hittar du fler citat av Bodil Malmsten och August Strindberg.

4 reaktioner på ”Citat om att skriva”

  1. Leif Strandberg

    Jättebra citat!

    Det där med jästen (Swedenmark) var särskilt bra. Men svårt. Svårt att känna essensen innan existensen skulle kanske Sartre ha sagt, men Swedenmark har rätt. Ivar Lo svarade en gång en liten pojke som frågade hur man blir en författare: ”Tycker du om att skriva? Har du något att berätta?”

  2. Leif Strandberg

    Om jag minns rätt (jag hittar inte avsnittet, men tror att det återfanns i ”Frihet” eller ”Asfalt”) så bjöd Ivar Lo på ett tredje råd till pojken som frågade hur man blir författare. ”Sen är det ju bra om du kan skriva bra.” Och det är i detta tredje råd det är så välkommet med dina kloka språkkunskaper, Jenny.
    Och! Den nya layouten på din sida är fin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.