de och dem eller dom

Bråk om språk: ska det vara de och dem eller dom?

Redan i titeln tar författarna till bokenViktig svenska ställning i en av vår tids stora tvistefrågor när det kommer till språk. Underrubriken lyder nämligen: Alla dom där språkfrågorna. Författarna, Lena Lind Palicki och Anders Svensson, tillhör alltså den grupp språkvetare som argumenterar för en språkreform där dom ersätter de och dem, även i skrift.

Det tyngsta argumentet för en dom-reform är principen att språket ska vara lätt att lära, lätt att använda och lätt att förstå. Många språkbrukare har svårt att avgöra om det ska vara de eller dem, inte minst för att vi i dag uttalar orden likadant. För den som saknar inblick i grammatiken blir valet mellan de och dem ibland en chansning. Bättre då att låta skriftspråket rätta sig efter talspråket och använda dom över hela linjen.

Motståndarna till en reform menar att den skulle vara ett alltför stort ingrepp i hur texten uppfattas av ögat. Vi skulle också få svårare att läsa gamla texter och försvaga banden till de andra nordiska språken.

En förlorad kamp?

Språktidningen lät förra året genomföra en undersökning som visar att 39 procent av svenskarna vill fortsätta med de och dem, medan 26 procent vill gå över till dom. 31 procent är varken positiva eller negativa till en dom-reform.

Trots motståndet menar Lena Lind Palicki och Anders Svensson att kampen redan är förlorad. Historien lär oss att grammatiska skillnader som inte längre används i talet kommer att försvinna även i skrift.

Själv är jag kluven. Jag köper att språk är i ständig förändring och en dom-reform skulle dessutom kunna ses som en demokratisering av språket. Samtidigt tillhör jag dem som tycker att användningen av dom stör läsningen eftersom ordet i mitt huvud uttalas som i domstol.

Snårig terräng

Viktig svenska är från början till slut en underhållande och lärorik resa genom den ibland ganska snåriga språkliga terrängen. Författarna guidar oss bland de språkfrågor vi älskar att diskutera, som skillnaden mellan ensam och själv, och språkbruken vi blir irriterade på, som när skribenter blandar ihop var och vart.

Inte minst ger Lena Lind Palicki och Anders Svensson flera tankeställare för den språkpolis som bor i många av oss. Den som tycker att språket sjangserar och att dagens ungdom inte får lära sig korrekt svenska. Själv har jag till exempel lastat ungdomen för användningen av formerna våran, vårat, eran och erat. I Viktig svenska får jag veta att formerna har funnits i språket åtminstone sedan 1400-talet och alltså knappast är ett påfund av folk födda på 2000-talet.

Vi skriver mer

Det är också så att digitaliseringen har fått oss att skriva mer, inte mindre, vilket många kanske tror. Dokumentation i skrift är en stor del av vardagen för alla yrkesarbetare och samtal som tidigare var muntliga för vi i dag skriftligen i mejl, sms, chattar och sociala medier. Fler människors språk sätts på pränt och då blir det också naturligt att den språkliga variationen blir större.

Lena Lind Palicki är tillträdande chef för Språkrådet. Anders Svensson är chefredaktör på Språktidningen.

Läs mer

Släpp svordomarna fria!
20 ord som är svåra att stava

Gillade du det här blogginlägget? Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev!

Brevet kommer en gång i veckan. Det är helt gratis och du kan avsluta prenumerationen när du vill.




2 reaktioner på ”Bråk om språk: ska det vara de och dem eller dom?”

  1. Leif Strandberg

    Grammatik var inte min tekopp varken (eller ska det vara ”vare sig?) i folkskolan eller realskolan eller gymnasiet.

    Men för att närma mig (kanske förstå) språkets roll vid tänkandet, började ord och grammatik bli intressant. Det är som ett pussel.

    Vygotskij använde metaforer kring longitud och latitud för att visa på ordets djup, höjd och bredd. Vid varje koordinat kan man (eller heter det ”en”) gå vidare och undersöka ett ords närmaste grannar. Då blev grammatik en helt ny vetenskap, besläktad med paleoantropologi (dom som letar benbitar i Afrika) och arkeologi. Nu blev det spännande. Och den typ av språkböcker du rekommenderar på din blogg blir mina vägvisare in i dessa koordinater – kulturens rötter.

    Men jag har fortfarande svårt att skilja på ”hans” och ”sin” och ”varsch” och ”var” och ”vart”. Jag tröstar mig med att Benny Andersson inte kan läsa noter. Det går det också.

  2. Leif Strandberg

    Rocky och Igge sitter vid köksbordet, dricker öl och filosoferar:

    Rocky:

    Jag lärde mig aldrig de dem dom under min livstid. Hur de dem dom orden ska användas korrekt.

    Jag har kollat olika språkpolisforum, men jag kan ju ingen grammatik så jag blir inte klokare av deras förklaringar: ”Det hela är mycket enkelt. När det är suspekt predikat ska det vara ’de’, och när det är passiv surikat ska det vara ’dem’. Med undantag för helgfria torsdagar.”

    Forget it.

    Varför böj överhuvud tag? Nej nödvänd bara pek. Gruff hungrig. Gruff mat.

    Igge:

    Böja ord bar för att inte låta som gruff fått stroke.

    (Sid 99)

    Martin Kellerman, ”Rocky stämplar ut”, Kartago förlag 2018

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *