dryfta något

Att dryfta något

Dryfta används som synonym till diskutera, debattera, reda ut och resonera. När vi dryftar något undersöker vi saken ur olika perspektiv och överväger kanske skälen för och emot.

Men ordet dryfta kommer ursprungligen från bondesamhället. Där var det en konkret arbetsuppgift som gick ut på att rensa säd från damm, agnar och ogräsfrön. Lite som när man vaskar guld.

Författaren Viktor Rydberg (1828–1895, han med dikten Tomten) tyckte att svenskan behövde ett nytt ord för att diskutera och började helt enkelt använda dryfta i den överförda och abstrakta betydelsen. Det låg också helt rätt i Rydbergs bygderomantiska samtid att vända sig till allmogen för inspiration.

En intressant bonus är att det latinska ordet discutere som är ursprunget till vårt diskutera har gjort samma resa som dryfta. Från en konkret handling till en abstrakt.

Läs hela adventskalendern här!

Gillade du det här blogginlägget? Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev!
2 reaktioner på ”Att dryfta något”

  1. Leif Strandberg

    Så intressant att ordet dryfta var detsamma som att vanna; typ säd. Gun Kessle gjorde en fantastisk bild som hon kallade ”Säden vannas” från en av sina kinaresor tillsammans med Jan Myrdal. Kan beses/beställas genom GKJM stiftelse.

    Det är ju också tankeväckande att jorden, händerna, kroppen och verktygen är grund för en massa ord som vi idag förknippar med akademi, teori och huvud.
    Jag erinrar mig Väinö Linnas inledning i Torpartrilogin: ”I begynnelsen var kärret, gräftan – och Jussi.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *