Sociala medier svämmar över av inspirerande citat och kortfattad livsvisdom. Men vad är floskler och hur kan vi genomskåda dem?
Ordet floskel kommer från latinets flosculus som ordagrant betyder liten blomma, men också har använts om tänkespråk och sentenser. I svenskan finns uttrycket vältalighetsblomster. I de flesta sammanhang använder vi floskler nedsättande om uttryck som låter bra och kloka, men saknar djupare innehåll.
Jag tänker att det är något med vår samtid som uppmuntrar människor att uttrycka sig i floskler. Sociala medier fullkomligt svämmar över av kortfattad ”livsvisdom” som ofta bottnar i löftet om att vi kan uppnå vad vi vill i livet, bara vi tänker rätt, jobbar hårt och aldrig tycker synd om oss själva. Däremot får vi gärna älska och ta hand om oss själva. Att tvivla på sitt eget värde och sin egen förmåga är bara pinsamt.
Floskler är ett enkelt sätt att positionera sig som expert på konsten att leva, men frågan är om mottagaren blir hjälpt eller stjälpt. Det kan vara oerhört svårt och skitigt att vara människa. Ska vi dessutom lägga skuld på varandra när vi inte lyckas hålla oss i rätt tankebanor eller ta nya tag när motvinden stegras till kuling?
Självklart är det inte alltid lätt att skilja mellan floskler och de kortfattade levnadsråd som faktiskt bottnar i en genuin övertygelse. Om jag säger att du måste våga skriva dåligt för att kunna skriva bra så kan det låta klämkäckt och förenklat, men för mig är det ingen floskel eftersom jag vet att det är sant. I det här avseendet blir skillnaden mellan floskler och användbara råd en djupare förståelse, kunskap eller erfarenhet hos avsändaren.
Att upptäcka floskler
Ett sätt att pröva ett tänkespråk eller en sentens är kanske att ställa följdfrågan vad det innebär för mig själv och för samhället om jag utgår från att det som påstås är sant. Om någon säger att ingenting hindrar mig från att leva min dröm måste jag helt bortse från samhällets spelregler och begränsningar. Och om jag misslyckas leva min dröm måste skulden vara min egen.
Ett annat sätt att pröva ett råd kan vara att ställa frågan hur hjälpsamt det är i en konkret situation. Uppmaningen att vara snäll mot sig själv hjälper sällan den som sitter fast i negativa tankar, dålig självkänsla eller en kass livssituation. Det finns ingen älska-dig-själv-knapp att trycka på. Men en klok person med kunskap och erfarenhet kan säkert föreslå aktiviteter, vanor och rutiner som steg för steg tar oss i rätt riktning.
För övrigt har Elin Andersson på sitt Tiktok-konto gjort en av de bästa satirer på floskler jag har sett:
”Jaha, du valde glädje du. Fan vad bra! Jag valde ångest och depression, gjorde jag. Och oro!”
Tack! En bra hjälp för mig att reflektera!
Fint! Tack för att du läste!
Jamen eller hur, och jag säger som Dalai lama: ”Det ska va gött å leva, annars kan det kvetta.”
Haha!