Det är inte helt enkelt att hålla reda på höstens högtider. Är det Halloween eller Alla helgons dag vi firar? Och vad är Allhelgonadagen?
Under 2000-talet har traditionen att fira Halloween etablerat sig i Sverige och vi köper pumpor, dekorationer, godis och maskeraddräkter för miljardbelopp varje år. Att gå en ”bus- eller godisrunda” i kvarteret är för många barn lika självklart som det var för tidigare generationer att klä ut sig till påskkärring och knacka på hos grannarna under skärtorsdagen.
Med Halloweens intåg i det svenska högtidsåret uppstår lätt förvirring kring gamla och nya sätt att uppmärksamma döden och minnas döda anhöriga. Här är ett försök att reda ut begreppen.
Alla helgons dag
Alla helgons dag infaller på lördagen närmast efter den 31 oktober. I år infaller denna högtid alltså den 6 november. Numera tänder vi ljus på anhörigas gravar på Alla helgons dag, men denna tradition är ganska ny i svensk historia.
I bondesamhället markerade Alla helgons dag sommarhalvårets slut och vinterhalvårets början. Från 1930-talet kunde vi köpa gravljus inför Alla helgons dag, men det var först efter andra världskrigets slut som bruket blev tradition. 1953 blev Alla helgons dag helgdag.
Allhelgonadagen
Allhelgonadagen infaller den 1 november och uppstod när den katolska kyrkan under medeltiden rensade kalendern på flera helgondagar. Helgon som inte hade en egen dag i kalendern kunde då firas på Allhelgonadagen. Dagen efter, den 2 november, firades Alla själars dag som tillägnades döda familjemedlemmar. I den svenska kalendern ligger Allhelgonadagen kvar, men utan att vara helgdag.
Halloween
Dagen före Allhelgonadagen, den 31 oktober, infaller Allhelgonaafton, på engelska kallad All Hallows Eve. Därav namnet på Halloween som fortfarande infaller den 31 oktober varje år. I Sverige brukar vi dock förlägga firandet till närmsta lördag, i år den 30 oktober, eftersom Halloween inte är helgdag här.
Idag förknippar vi Halloween främst med USA, men traditionen kom dit först med den stora invandringen från Irland i mitten av 1800-talet. På de brittiska öarna hade kelterna firat högtiden Samhain vid skördesäsongens slut den 31 oktober. Under Samhhain kunde de dödas själar återvända till jorden.
När Irland blev kristet lyckades kyrkan inte helt utplåna dessa ”hedniska” traditioner. De följde därför med till USA där Halloween-firandet sedan har fått eget liv, inte minst av kommersiella krafter.
Vill du läsa mer om traditioner? Här hittar du texter om julens ord och luciasången.
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om detta med Halloween men lite kul är det med ungarna som klär ut sig till spöken. Här kan du i alla fall lyssna till en nyskriven låt av duktiga Reina del Cid som handlar just om alla monster och spöken som samlas denna särskilda helg under året,
https://www.youtube.com/watch?v=bc_8kpozjPw