hejduk

Hejduk

En hejduk är en person som villigt och blint lyder någon annan. Vanligen i en skum verksamhet. I filmens värld har hjältens ärkefiende ofta en eller flera hejdukar. James Bond gör gärna upp med hejduken i en uttdragen slagsmålsscen strax innan slutet. 

Hejduk har sitt ursprung i det ungerska ordet haidú som betyder stråtrövare. Ordet lever kvar även i polskan, hajduk, och i ryskan, gaiduk.

Legosoldater

Historiskt var hejdukar ungerska fribytare i striderna med turkarna under 1500- och 1600-talen. Ordet användes också för de ungerska legosoldater som kung Sigismund tog med sig hem till Sverige från Polen. På 1700-talet kunde en hejduk även vara en betjänt klädd i ungersk dräkt. 

Läs hela adventskalendern här!

Gillade du det här blogginlägget? Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev!
2 reaktioner på ”Hejduk”

  1. Leif Strandberg

    Din språkkalender är verkligen rolig och lärorik. Jag lär mig nya saker hela tiden. Och i dag, som en gengåva, en liten kommentar. Det heter inte fribrytare (som jag också alltid trott). Det heter fribytare, för det handlar om att någon byter till sig friheten att röva och kapa andra fartyg. Vad man ger i stället vet jag inte. Kanske något slags lojalitet? Det brukar ju vara sådant man handlar med i den kriminella världen.

    1. Vad glad jag är att jag skrev fel så att jag fick veta bakgrunden till ordet. Tack! Ser i min källa att det står fribytare, men min hjärna hade uppenbarligen redan bestämt sig för fribrytare 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *