julens ord

Vad betyder julens ord?

Tomte, julklapp och glögg. Självklara ord vid den här tiden på året. Men vad betyder egentligen julens ord?

Jul

Ordet jul är betydligt äldre än det kristna firandet av Jesu födelse. Redan innan Norden blev kristet hade vi en fest i samband med vintersolståndet som kallades jul. Ordet är så gammalt att språkforskarna inte är säkra på ursprunget. En teori är att jul kommer från det urgermanska jehwla, och betyder då helt enkelt fest. Det mest mystiska av julens ord är alltså just jul.

Tomte

Tomtegubben var i folktron en liten figur i grå kläder och röd spetsig mössa som hjälpte till på gården (tomten). Gubben var hjälpsam, men också snarstucken, och det gällde att inte störa honom. Tomtegubben har alltså ingenting med julen att göra, förutom att vi har lånat ut ordet tomte till den rödklädda figur som idag kommer med julklapparna.

Glögg

Glögg kommer från ordet glödga som betyder upphetta. I det här sammanhanget är det alltså vinet som är hett.

Advent

Advent kommer från latinets adventus som betyder ankomst. I det här sammanhanget handlar det om Kristus ankomst.

Julklapp

Att dela ut presenter till nära och kära på julen är i Sverige ett ganska sent påfund. Tidigare fanns en folklig tradition att knacka på (klappa) hos grannarna för att sedan kasta in halmfigurer och andra skämtgåvor i stugan. Precis som i fallet med tomten har vi behållit ordet julklapp men gett det ett helt nytt innehåll.

Vörtbröd

Vört är ett fornsvenskt ord för det smakrika extrakt som du får när du filtrerar mäsk. Detta kan kokas och jäsas till öl, men också användas som smaksättning i vörtbröd.

Julkuse

Kuse är en gammal synonym till bröd eller limpa. Med julkuse menar vi vanligtvis de saffranskryddade vetebullar som också kallas lussekatter.

Julotta

Julotta kallas den gudstjänst som äger rum i kyrkan på juldagens morgon. Men ordet otta har ingenting med religion att göra utan är ett begrepp för timmarna innan gryningen eller tidig morgon. På våren kan man åka på gökotta, vilket innebär en utflykt till skogen vid den tid då göken börjar gala.

Nubbe

Nubbe kallas den sprit vi dricker i små snapsglas till jul, midsommar och smörgåsbord. Nubbe kommer från ordet nubb som är små korta spik. På Bellmans tid kunde en nubb också vara en kort tobakspipa eller en liten och tjock person.

Här kan du läsa om de konstiga orden i luciasången.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *