Majakovskij

Majakovskij – en livslång förälskelse

– Jag tycker om hans fräckhet och starka bildspråk, säger musikern och låtskrivaren Tomas Forssell som i hela sitt liv slagit följe med den ryske poeten Majakovskij.

Tomas Forssell upptäckte Vladimir Majakovskij (1893-1930) genom Olof Moberg, en svensk poet som var inspirerad av den ryske futuristen.

– Jag var nitton år och blev förälskad i hans bildrika poesi, berättar Tomas Forssell.

Den första boken han läste med texter av Majakovskij var För full hals, som förutom dikter också innehåller en kort och bitvis humoristisk självbiografi.

– Han beskriver bland annat hur fascinerad han var vid sitt första möte med elektriciteten. Det är en så fin bild av hans längtan efter den nya världen.

Nynningen

I samma veva började Tomas Forssell spela tillsammans med Bertil Goldberg och gjorde sin första tonsättning av en Majakovskijdikt. Sedan kom Totta Näslund med och bandet Nynningen blev en trio.

– Sommaren 1972 gick jag och Bertil Goldberg loss på Majakovskijs dikter. Låtarna blev ett scenprogram som vi spelade på gymnasieskolor den hösten.

Året därpå kom plattan För full hals som enbart innehåller låtar med texter av Majakovskij. 

– Jag har fortsatt att brinna för Majakovskij, han har varit som en ledsagare för mig, säger Tomas Forssell. Jag tycker om hans fräckhet, hans starka bildspråk och hur han leker med ord och tempo.

Olycklig kärlek

Majakovskij hade tillsammans med många andra futurister i Ryssland på 1910-talet stora förhoppningar på det som skulle komma efter tsarväldet. Han skrev till och med en dikt till bolsjevikpartiet. Men när han tog sitt eget liv 1930 var han både olyckligt kär och olycklig över utvecklingen i Sovjetunionen. Många av hans dikter kommer ur den komplicerade relationen till konstnären Lilja Brik.

Majakovskij och Brik 1918.

– Han kunde nog vara rätt odräglig också, säger Tomas Forssell. Han tog fokus i alla sammanhang. Kvinnor blev förälskade i honom och han utnyttjade det, han skulle nog inte ha klarat metoo.

Samtidigt finns det enormt mycket ömhet i texterna.

– På ett hjärta som brinner ska man klättra med kärlek!

Snart 50 år efter att plattan För full hals släpptes framför Nynningen fortfarande sina Majakovskijtolkningar på scener runt om i landet.

– De finns i vårt blodomlopp och vi har samma inställning till politiken och litteraturen som då. Dessutom finns det fler dikter och historier att ta tag i.

Ett moln i byxor

Så var ska den som aldrig läst en rad av Majakovskij börja?

– Ett moln i byxor, föreslår Tomas Forssell. 

Den långa dikten är från 1915 och börjar:

Dom tankar
som drömmer på era hjärnors madrasser
som fetlagda lakejer på flottiga schäslonger
ska jag reta med mitt hjärtas blodiga trasor
och uppkäftigt håna i fräcka smädessånger.

Tyvärr behöver den som är nyfiken på Majakovskij idag leta på antikvariat för att hitta läsning. Bengt Jangfeldts biografi Med livet som insats från 2015 finns att köpa, liksom Torbjörn Säfves roman om Majakovskij, Jag brinner. Men det verkar vara ont om diktsamlingar i nya upplagor.

För full hals dyker upp på antikvariaten ibland, säger Tomas Forssell som också vill tipsa om boken Den vrålande parnassen som handlar om den ryska futurismen.

Bandet Nynningen firar 50-årsjubileum på Pustervik i Göteborg den 13 december.

Vill du ha mer posei. Läs Dikter för tröst.

2 reaktioner på ”Majakovskij – en livslång förälskelse”

  1. Leif Strandberg

    Vänner från New York (teaterfolk och kännare av rysk/sovjetisk kultur) bläddrade i vår LP-back, såg skivomslaget ”För full hals” och bad att få lyssna. De föll pladask.
    – Precis så där ska Majakovskij låta! Det visste vi inte. Men nu vet vi.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *