serier på Netflix

Serier på Netflix som lär oss något om att skriva

När jag tittar på serier brukar jag roa mig med att försöka upptäcka manusförfattarnas knep. Vad är det som gör att vi fortsätter att titta? Här är några exempel från sju bra serier på Netflix som lär oss något om att skriva.

Superstore – birollernas tyngd

Superstore är en komediserie om personalen på en stormarknad och en av få serier där en majoritet av karaktärerna är arbetare. Här förekommer till och med facklig organisering! 

Precis som i många andra komedier är det bikaraktärerna i Superstore som är mest udda och som står för det mesta av förvecklingarna, medan huvudkaraktärerna är mer som folk är mest och skapar en bro mellan tittaren och handlingen.  

I film, tv-serier och skönlitteratur är det ofta bikaraktärerna vi lägger på minnet. De kan vara mer excentriska, galna eller störda än den karaktär tittaren/läsaren förväntas identifiera sig med. Så underskatta inte birollerna i din berättelse. De skapar liv, kontrast och framåtrörelse. 

Squid Game – komplexa teman 

Squid Game är en sydkoreansk succéserie där skuldsatta och desperata människor bjuds in att delta i ett spel på liv och död.  

Den här serien är ett mästerverk på många sätt men kanske framförallt för hur manusförfattarna arbetar med flera olika teman som hakar i och förstärker varandra. Som alla storslagna berättelser skulle man kunna analysera Squid Game i det oändliga. Är detta en allegori över en kapitalism där alla måste delta i spelet men banken alltid vinner? Eller vinner banken för att vi vanliga människor saknar handlingskraft? Eller handlar det om att samhället förbrukar människoliv under en tunn fasad av civilisation och regler som bara på pappret är lika för alla? 

Förr eller senare blir du som skriver tvungen att fundera över vilket eller vilka teman din berättelse belyser. Om du skriver en längre text, fundera också på om temat i dina olika bihandlingar hakar i och förstärker huvudhandlingens tema. 

Bron – hjältens svagheter 

Bron är kriminalserie som inleds med att en människa ligger död mitt på Öresundsbron med halva kroppen i Sverige och halva i Danmark. Den svenska polisen Saga Norén måste därför samarbeta med dansk polis för att lösa fallet. 

Bron är och förblir en av de bästa kriminalserierna av flera olika anledningar, men här får Bron illustrera fördelarna med att ge sin huvudkaraktär en tydlig svaghet. Saga Norén har autistiska drag vilket skapar konflikt med kollegor, chefer och allmänhet. Som tittare vill man ofta gripa in och leda henne rätt i sociala situationer.

Sagas svaghet är alltså en stor fördel för manusförfattarna eftersom den ökar konfliktytorna, men också för att det blir trovärdigt att huvudkaraktären så fullständigt går upp i sitt arbete. En dynamik som även skaparna av Homeland använder sig av. 

Har dina karaktärer svagheter eller egenskaper som kan hjälpa dig att skapa konflikt eller föra handlingen framåt? 

Gray Zone – det viktiga hotet 

Grey Zone är en dansk thriller där en kvinna på ett företag som utvecklar drönare blir gisslan hos terrorister.

Greppet att låta handlingen och relationerna utvecklas i skuggan av ett stort hot är thrillergenrens specialitet. Tänk bara på hur många gånger du sett filmhjältar som under en tillfällig i paus i flykten från en fara kommer varandra närmare eller berättar något om sin barndom.

När det finns ett hot i bakgrunden kan tittaren eller läsaren ta till sig mer av fördjupande detaljer utan att tappa intresset.

I Gray Zone använder manusförfattarna detta grepp för att säga något om just gråzonerna i personliga relationer, storpolitik och krigsindustri.

Stranger Things – miljö som ramar in 

Stranger Things är en skräckserie om ett kompisgäng mellan barn och tonår som bor i en amerikansk småstad där märkliga saker börjar hända.

Serien, som utspelar sig under 1980-talet, får illustrera hur viktig miljön är för att rama in din berättelse och ge den rätta stämningen. Det extremt konsekventa 80-talstemat i Stranger Things förstärker tittarens känsla av att befinna sig i ett parallellt universum.

Utspelar sig din berättelse i rätt miljö? Kan du använda din miljö för att ytterligare förstärka handling, konflikter, karaktärer eller teman?

Breaking Bad –  något måste stå på spel

Breaking Bad är en klassiker bland serier på Netflix, och handlar om en medelålders kemilärare som gör vad som helst för att säkra sin familjs ekonomiska framtid.

Serien lär oss att det är bra när något stort står på spel i en berättelse. Överlevnad, kärlek, vänskap, frihet och så vidare. I Breaking Bad är det dessutom så finurligt att vår kemilärare på en och samma gång har mycket och inget att förlora. Då kan vad som helst hända, vilket det också gör.

Det måste inte vara hela världen som står på spel, som i superhjältefilmer, men du behöver höja insatserna för dina karaktärer och därmed tvinga dem att agera utanför sin bekvämlighetszon.

The Queen’s Gambit – drivkraften

The Queen’s Gambit handlar om en ung kvinna som utmanar den mansdominerade och stela schackvärlden.

Det finns gott om filmer och serier på Netflix om människor som kommer från ingenting men ändå slår sig fram till toppen. Inte minst i Hollywood är detta en populär figur.

Det som gör The Queen’s Gambit bra är att huvudpersonens drivkraft att spela schack både hjälper och stjälper henne. Hon agerar kraftfullt utifrån sin passion men det är inte alltid det gynnar henne och priset är tidvis högt. Men hennes drivkraft är så övertygande att vi som tittare får känslan av att hon inte skulle kunna agera på något annat sätt.

Även om din huvudkaraktär absolut inte måste drivas av en enda stor passion så är det viktigt att han eller hon har en tydlig inre drivkraft som också leder till handling. En berättelse om en människa som går genom livet utan att fatta beslut och agera är svår att göra intressant.

Vill du ha inspiration utan att se serier på Netflix? Läs Meningar med mening.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *