skrivkramp

Huskurer mot skrivkramp

Har du drabbats av skrivkramp? Byt miljö, gör mer research eller rör på kroppen. Här är mina bästa knep för att få igång berättandet igen.

Vi har alla dagar när orden inte vill infinna sig. När skrivandet känns som att trampa fram i sirap. Eller så kommer vi på tusen anledningar till att skjuta det framför oss. Jag ska bara hänga tvätten, ringa en vän, sortera mina strumpor …

Även om du aldrig har drabbats av långvarig skrivkamp har du garanterat upplevt ett större motstånd vissa dagar.

För mig handlar låsningen nästan alltid om att jag tänker för mycket på att slutresultatet måste blir bra och hur lång vägen dit är. 

En enda mening

Mitt bästa knep är därför att helt släppa tanken på helheten en stund. Bestäm dig för att bara skriva en enda mening om något som du vet ska finnas med i den färdiga texten. Det spelar ingen roll om det är i början, mitten eller slutet. Tänk att din enda uppgift är att få ner en enda mening på papper. 

Ofta är detta allt som behövs för starta en framåtrörelse. Annars börjar du om och skriver en ny mening, vilken som helst. Sedan kanske ett stycke eller en scen. 

Den här metoden fungerar både när du skriver skönlitterära texter och när du behöver få ur dig en artikel, eller en rapport på jobbet.

Andra tips vid skrivkramp

  • Rör på kroppen. Dansa eller ta en promenad.
  • Lämna datorn och skriv för hand en stund.
  • Mer research. Ibland känns skrivandet trögt för att vi helt enkelt vet för lite om det vi ska skriva om.
  • Se en film eller en serie som inspirerar berättande med hjälp av form eller innehåll. Att läsa färdiga och briljanta romaner vid skrivkamp kan däremot förvärra prestationsångesten.
  • Bestäm en dag då du och en skrivande kompis byter texter med varandra. Vissa människor behöver en deadline för att skrivkrampen ska släppa.
  • Miljöombyte. Prova att skriva utomhus, på ett bibliotek eller kafé.

Har du kört fast och vill ha sällskap en bit på vägen i ditt skrivande? Då kanske handledning via mejl är något för dig. 

2 reaktioner på ”Huskurer mot skrivkramp”

  1. Leif Strandberg

    Jag gillar ditt råd att skriva ned åtminstone en (1) mening, oavsett var den kan komma att hamna i den pågående artikeln eller boken. När jag ibland stirrar (tomglor) på ord jag skrivit, det kan handla om flera sidor, och inte kommer vidare, brukar jag säga till mig själv. Om du i stället för alla dessa ord skulle skriva en enda mening med bara tre ord. Hur lyder den meningen?
    Jag tänker även, som oftast, på PO Enquist. Under många år var han alkoholist och led av skrivkramp. Men varje dag försökte han ändå skriva åtminstone något. Ibland skrev han en fråga, typ: ”Vilket var vårt första telefonnummer?” Sedan svarade han på sin egen fråga: ”Sjön 3.”
    Efter tio års supande, vände det. Kapten Nemos bibliotek kom ut hösten 1991. Han tog symboliskt tillbaka sitt medlemskap i byns nykterhetsförening, junioravdelningen, och blev helnykterist. Och skrev vidare!

    1. Bra variant på tipset om en enda mening. Ibland är det bra för kreativiteten att ge sig själv ännu snävare ramar. I det här fallet bara tre ord. Och tänk att det finns en PO för alla lägen i livet! Jag måste nog läsa om hans självbiografi för att fånga upp det som inte fastnade första gången.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *