Strunt är släkt med det latinska ordet struntus som betyder exkrementer, det vill säga bajs. Även i svenskan har ordet använts som synonym till just avföring. Numera används strunt mest som synonym till skräp, om saker och företeelser som är värdelösa.
Något som inte är värt vårt engagemang kallas för struntsak. Den som ägnar sig åt struntprat behöver man inte lyssna på eftersom det bara är nonsens eller dravel. När vi struntar i något är det för att vi inte tycker att det är värt att bry sig om.
Strunt kan användas i en mängd olika sammansatta ord på livets alla områden. Kanske har du en struntlön för att samhället betraktar ditt arbete som ett struntjobb. Kanske lägger du ifrån dig en struntbok eller stänger av struntmusiken. Om du har tur kommer du över en snygg tröja för en struntsumma.
Min personliga favorit är struntfin, som kan användas om personer och miljöer som är tillgjort fina. Fisförnäm skulle man kanske också kunna säga.
Apropå strunt blev jag som av en slump häromdagen påmind om Frödings versrader:
Men strunt är strunt och snus är snus,
om ock i gyllne dosor,
och rosor i ett sprucket krus
är ändå alltid rosor.
Intressant om strunt!
Gunnar Ekelöf kom 1955 ut med sin kritikerrosade diktsamling ”Strountes”, som både uttalas och betyder strunt. Själva andemeningen/”syftet” var följande strof:
”När man kommit så långt som jag i meningslöshet
är vart ord åter intressant”
Diktsamlingen spelar viss roll i Lars Noréns ”Natten är dagens mor”. På den klassiska bilden från köket sitter yngste sonen, spelad av Reine Brynolfsson, och läser just Strountes.
https://www.svtplay.se/video/jNv9Vwj/natten-ar-dagens-mor
Tack för tipset! Har läst alldeles för lite av Ekelöf.