svårt att läsa vid en utmattning

Svårt att läsa vid en utmattning

Läsning handlar både om koncentration och om framtidstro. Därför kan det bli svårt att läsa vid en utmattning.

Många som drabbats av utmattningssyndrom berättar att de tidiga symptomen blir tydliga först i backspegeln. När man står mitt i stressen tänker man att det bara handlar om en tillfällig svacka. ”När jag blir klar med det här projektet eller den här satsningen, när min arbetskamrat kommer tillbaka från föräldraledigheten, när barnen blir lite mer självgående, när mamma får flytta in på boende och semestern börjar, då kommer tillvaron att rätta till sig.”

Efteråt inser man att problemet var mycket större än så. Ofta handlar utmattning om att man under lång tid har levt ett liv utan marginaler för oväntade påfrestningar, och utan utrymme för friskvård. När detta skakiga bygge väl rasar ihop kan kraschen bli brutal. Dels för att det är svårt och ensamt att falla mitt i livet, dels för att man ofta blir tvungen att omvärdera mycket av det man byggde sitt liv kring förut.

I backspegeln kan jag se mina stressymptom flera år innan kraschen kom. Jag vaknade på småtimmarna och kunde inte somna om. Jag tappade glädjen och kunde bli irriterad över minsta småsak som inte gick enligt plan. Närminnet blev sämre, nacken stelare och huvudvärken vanligare. Jag var inte deprimerad, men livet blev något som skulle klaras av istället för att upplevas.

För mig var ändå det värsta symptomet när jag började få svårt att läsa längre texter. Jag som hade byggt mitt liv kring det skrivna ordet kunde plötsligt uppleva att det kändes motigt att öppna en bok eller ta mig igenom ett längre reportage i min roll som redaktör. Den försämrade läsförmågan skapade mer stress eftersom jag oroade mig för att inte kunna sköta mitt jobb, och jag sörjde att jag inte längre kunde läsa för nöje och bildning som jag alltid gjort. En tidigare säker källa till glädje, nya tankar och ny energi försvann.

Inte bara koncentration

Jag tänker att försämrad läsförmåga kan placeras under punkten koncentrationssvårigheter i listorna över stressymptom. Det blir svårt att tillgodogöra sig en lång text när man måste läsa samma mening tio gånger innan man förstår vad den vill säga.

Men förmågan att läsa handlar om så mycket mer än koncentration. För att läsningen ska bli meningsfull behöver vi någon form av framtidstro. Det sägs att kunskap är lätt att bära, men vi måste ändå ha en anledning att packa ryggsäcken.

Det ligger i sakens natur att den som drabbas av psykisk ohälsa ofta tappar hoppet. Ångest och nedstämdhet får oss att sluta tro på ett meningsfullt sedan, och vilken är då poängen med att förkovra sig? Läsning är en livsbejakande aktivitet, och när livet saknar mening blir de olästa böckerna i bokhyllan bara en påminnelse om allt vi har förlorat. Därför kan det bli svårt att läsa vid en utmattning.

Knep för att börja läsa igen

Känner du igen det här? Även om du har fått svårt att läsa vid en utmattning tror jag att läsförmågan nästan alltid kommer tillbaka med tiden. Men om du vill göra något aktivt för att börja läsa igen kan jag dela med mig av några knep som jag har haft nytta av.

 • Släpp tanken på att läsa en hel bok. Bestäm dig istället för att läsa en enda mening i dag. Läs samma mening tills du har förstått vad den vill säga. Sedan kan du ta nästa mening i morgon.
 • Lyssna på ljudböcker och börja med okomplicerad skönlitteratur, som en deckare eller en feelgood. Du kommer att missa många detaljer när din hjärna är full av mörka tankar. Men du får i alla fall nöjet av att ta del av en bra berättelse.
 • Prova att skriva av ett stycke du gärna vill läsa. Det är något med det mekaniska i processen att skriva av som gör att känslan av meningslöshet håller sig på mattan.

Läs mer

Bakom mina läsglasögon

2 reaktioner på ”Svårt att läsa vid en utmattning”

 1. Leif Strandberg

  Tack för fantastiska iakttagelser. När jag tidigare arbetade med barns läsning (och svårigheter vid läsning) noterade jag att det du beskriver som ”ett meningsfullt sedan” var en nyckel. Barn som inte gav upp utan kämpade hårt med de svarta krumelurerna närde en förhoppning att läsning skulle kunna öppna en dörr till upplevelser och äventyr. Barn som gav upp hade ingen sådan hoppning. De fastnade i bokstävernas torra snårskog. Förstod aldrig att det kunde finnas något i bortom snåren.
  Dem amerikanske psykoanalytikern Bruno Bettelheim skrev en bok om det här: Läsning och barns behov av mening.
  Och nu du uttrycker samma sak i den fina meningen: ”Ett meningsfullt sedan”
  Den låter som ett helt kapitel i en bok, eller en hel bok.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.