inspirerad

Känner du dig inspirerad?

Inspirera kommer från latinets inspirare som betyder andas eller inandas. Även i svenskan har ordet använts om den rent fysiska inandningen, inte minst i medicinska sammanhang.  

Vanligast är inspirera ändå i bildlig betydelse. Något framkallar eller väcker en särskild känsla eller förmåga hos en person.  

Att vara inspirerad är att befinna sig i ett psykiskt tillstånd av ökad intensitet i själslivet då den religiösa känslan eller konstnärsdriften framträder. Särskilt förr uppfattades inspiration som en direkt gudomlig inverkan. Det konstnärliga skapandet som en gåva från Gud.  

Idag måste man inte vara religiös för att bli inspirerad. Ordet beskriver snarare ett tillstånd av kreativ kraft och glädje som uppstår plötsligt och oförutsägbart. Rutinerade författare vet bättre än att invänta inspiration innan de börjar arbeta. 

Läs hela adventskalendern här!

Gillade du det här blogginlägget? Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev!
1 reaktion på ”Känner du dig inspirerad?”

  1. Leif Strandberg

    Jamen se där. Inspiration har med andning att göra och den kan vara rent av gudomlig. Så står det ju redan i Första Mosebokens inledningsord. I den gamla översättningen svävade Guds ande över vattnet, och så började allt bli till. I den nya är det en gudsvind som sveper över vattnet. Och efter att världen är nästan klar blåser Gud in livsanden i människans näsborrar.

    Så, nog har andningen och vinden stor betydelse i allt skapande.

    God Jul

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *