göra pinan kort

Göra pinan kort

Pina är ett gammalt ord för plåga (jämför med det engelska ordet pain). En människa kan uppleva både fysisk och psykisk pina, allt från intensivt obehag till förtryck och tortyr. 

Ordet lever och frodas i en del fasta uttryck. Om du för död och pina vill undvika att träffa ditt ex betyder det att du undviker personen till varje pris. Kanske gjorde du pinan kort med honom eller henne när du bröt upp för att inte dra ut på separationen. 

Den som vill vara fin får lida pin är ett uttryck som kan användas om många av de aktiviteter vi ägnar oss åt för att leva upp till skönhetsidealen. Inte minst hårborttagning. 

Ett uttryck som inte används längre är att något är pinan värt, det vill säga att något är värt besväret. No pain no gain, kanske? 

Att hamna i en pinsam situation handlar idag oftast om känslan skam, inte om att vi upplever fysisk plåga. Men eftersom vi är sociala djur kan skammen utan tvekan upplevas som tortyr. Pinigt sa vi i Skåne när jag växte upp, nästan identiskt med den danska och norska varianten pinlig. 

Läs hela adventskalendern här!

Gillade du det här blogginlägget? Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev!
1 reaktion på ”Göra pinan kort”

  1. Leif Strandberg

    Funderingar kring det pinsamma

    Pinsamheter, genans och skam är verkligen basala psykologiska emotioner långt nere i de djupa hjärnvindlingarna i limbiska systemet; svåra att komma åt. De bara finns där, nedärvda sedan länge. De måste förstås en gång i tiden haft ett överlevnadsvärde. Var det månne att balansera den egensinniga autonomin? Gå inte för långt och för fort fram i din nyvunna glädje över den nyupptäckta förmågan av ”kan själv”! Besinna dig. Släpp inte taget om dina nära och kära. Tillåt dig att vara både oberoende och beroende. Skammen som regulator.

    I vår tid när människor till varje pris ska slippa obehag av alla de slag är ju skammen utmönstrad som något onödigt, gammaldags och idiotiskt (typ ”jantelag”) som vi inte skall behöva befatta oss med. Men den önskningen leder oss fel. Då blir vi bara ytliga och okunniga; gökungar. Skammen och skulden är viktiga följeslagare i vår strävan att bli människor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *