Hur gammal blir en björk?

Hur gammal blir en björk? Tror att den utanför vårt fönster är närmare hundra. Den står än så länge tryggt. Alltid densamma men ändå så olika beroende på väder och årstid. Just nu sliter kulingen i nakna grenar. Jag tycker om tanken på att björken någonstans därinne ändå gör sig redo för våren. Snart kommer solljuset dansa genom en grön trädkrona igen. Allt börjar om. Allt kommer tillbaka.

Gick en kort runda i blåsten och regnet i morse. Ön är mellandagstrött och söndagsstilla. Köpte ett bra regnställ när jag började arbeta här ute. Borde cykla till jobbet i ur och skur nu, men det är som det är. Känner stor skam över att inte bidra och hjälpa till.

Vi fortsätter att sätta i oss rester från julbordet och jag undrar hur många skinkmackor jag har ätit. A gjorde pytt på prinskorv och potatis till lunch.

Sonen är uppslukad av tv-spelet han köpt för julklappspengar. Spelar tillsammans med sina kompisar över nätet. Dottern och jag kollade på norsk feelgood-serie med jultema. Skön verklighetsflykt.

Kollade upp det där med björkarna. Kan tydligen bli 300 år gamla. Men välter ofta tidigare eftersom de äts upp inifrån av olika svampar och insekter.

Samtal med förhinder.

2 reaktioner på ”Hur gammal blir en björk?”

  1. Bror Kajsajuntti

    Jag blir påmind om mitt eget bloggande, när folk tyckte att jag skulle skriva en blogg. Jag skrev senare en bloggbok ”Skriver som en Kratta” (2008) som jag gav ut på Vulkan. Jag skrev om allt, även om björkstubbar. Nu finns väl boken bara på Bokbörsen. På min farfars gård i Luppio står står fortfarande den den gamla björken med en jättelik ”pahkka” en knöl. Det trädet har jag faktiskt aldrig skrivit om, fast den bär på våra minnen. Där hängde gungan på en gren. Där hade vi en hängmatta som var fäst i lagårdsväggen. Jag tror ingen försökt klättra i den björken och ser man på gamla bilder före min tid, så finns givetvis björken med i yngre stöpning med hundra färre årsringar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *