jag är inte den som

Jag är inte den som …

Har du någon gång funderat på vem du inte är? Jag är inte den som tänker positivt eller har svar på tal.

Det började med en ganska klassisk övning hos psykologen. Jag var förbannad och ledsen efter att någon hade agerat gränslöst, och nu skulle jag byta stol. Föreställa mig att jag var den personen.

Vad skulle du säga om du var hon? frågade psykologen, och från ingenstans drog det som en stor lättnad genom kroppen. En tacksamhet över att inte behöva vara någon annan. Kanske är jag en dålig människa, men jag är i alla fall dålig på mitt sätt. Jag är inte den som får andra att må skit med passiv aggressivitet.

Jag började skratta. Förvånad och förundrad. Nu vet jag något mer om vem jag inte är och vad jag inte vill vara.

Sedan skrev Johanna Nilsson ett inlägg om hur snårigt det kan vara att få syn på sig själv och veta vem man är. Ett av hennes verktyg är just att ställa frågan: Vad är jag inte?

Jag har ofta svårt för självhjälpstraditionens metoder som snyggt och prydligt ska fånga människan i listor och diagram. Vilka är dina styrkor? Vad är du tacksam för? Hur ser din målbild ut? Allt som blir kvar är en platt pappersfigur. Jag kan också tänka att ett överdrivet pysslande med den egna personligheten riskerar att göda en självupptagenhet som bara får oss att må ännu sämre.

Men ändå. Vad är jag inte? Det är någonting med den frågan som känns befriande. Kanske för att den tydliggör hur vi blir oss själva i förhållande till någonting annat, och i förhållande till andra människor.

Jag är inte

Festens medelpunkt

Jag deltar gärna i sociala sammanhang men jag är inte den som strävar efter att stå i centrum. Pratar bara när jag tycker att jag har något vettigt att bidra med.

Den som alltid har svar på tal

Mina bästa argument kommer alltid flera timmar efter själva diskussionen. En anledning till att jag hellre skriver än tar en livedebatt.

Den som tar dagen som den kommer

Har aldrig förstått hur man orkar med vardagen utan rutiner, struktur och planering.

Den som alltid klarar att tänka positivt

Jag känner stor sympati med Nalle Puhs kompis Ior och får klåda av fraser som Gör dig själv en bra dag! eller Välj glädjen!

Den som har svårt för att bli intresserad av nya ämnen och människor

Finns det något bättre än att lära sig nya saker eller samtala med intressanta personer?

Den som tror att jag har alla svar

Jag är inte den som måste veta bäst. Jag är mer rädd för att missa ny kunskap för att jag tror att jag redan vet.

Du kanske också vill läsa Förstår vi varandra?

1 reaktion på ”Jag är inte den som …”

  1. Leif Strandberg

    Det var en rolig övning. Dialektisk på nåt vis. När jag (en gång i tiden) arbetade med skolbarnen och det var dags för utvecklingssamtal brukade jag ställa frågan så här: VAR är du – och VART är du på väg? Den frågan liknar kanske lite grand den övning du berättar om.
    Sen måste jag också erkänna att det är en del ”check” för mig din lista ☺

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.