stormförtjust

Stormförtjust

Ordet storm används såklart om väderfenomen med häftig blåst. Men ordet används också i många fasta uttryck som stormsteg, rida ut stormen, gå till storms, stormig relation, stormande applåder och storm i ett vattenglas. 

Storm kan även användas bildligt för häftiga känslor, som i passionens storm. Ett uttryck som tyvärr har dött ut är stormhuvud, som förr användes för att beskriva en hetlevrad person. 

Storm fungerar också utmärkt som förstärkningsord. Idag använder vi det i uttryck som stormförälskad, stormrik, stormförtjust och stormkoka. Ordet stormlugn är inte så vanligt, men intressant för att det är motsägelsefullt på samma sätt som det flitigt använda jätteliten. 

Svenska akademiens ordbok ger fler härliga exempel på hur storm kan användas som förstärkning: Vem vill inte stormläsa, stormskratta, stormsova, stormfesta, stormflirta och stormnjuta? Livet verkar helt enkelt bli lite roligare när man tar det med storm.

Läs hela adventskalendern här!

Gillade du det här blogginlägget? Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev!
1 reaktion på ”Stormförtjust”

  1. Leif Strandberg

    När allting är upp och ner och alldeles tokigt och jättefel säger (den alkoholiserade) fadern: ”Lugn i stormen, så länge det inte blåser.”
    Norén, ”Natten är dagens mor”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *