vad betyder orden i luciasången

Vad betyder orden i luciasången?

Fjät, stuva och ruva. Vi känner alla igen dem, men vad betyder orden i luciasången? Och ska det vara förlät eller förgät?

Natten går tunga fjät runt gård och stuva
Kring jord som sol’n förlät skuggorna ruva

Så inleder Arvid Rosén den text till luciasången som han skrev 1928. Flera av orden var gammaldags redan då. Så vad betyder egentligen fjät och stuva? Och varför har solen förlåtit jorden?

Fjät

Ordet fjät betyder spår. Det har använts bokstavligt om fotspår efter människa eller djur, men också bildligt. Att följa någon i fjäten betyder att följa tätt efter personen.

Stuva

Ordet stuva är helt enkelt ett annat ord för stuga. En annan form av ordet är stova, som förekommer i Vargsången som Lovis sjunger i sagan om Ronja Rövardotter. Stuva är släkt med stove, det engelska ordet för ugn.

Förlät

Ordet förlåta betyder i det här sammanhanget inte att ursäkta något utan att överge eller lämna. Och vid den här tiden på året kan det ju verkligen kännas som att solen har övergett oss. Många tror att det rätta ordet i sångtexten är förgät, det vill säga glöm, vilket har sin logik, men Rosén skrev alltså förlät.

Ruva

Ordet ruva för vanligen tankarna till fåglar som ligger på sina ägg för att hålla dem varma och skyddade. Men ruva kan också vara en mer bildlig beskrivning av till exempel skuggor eller dimma som hänger olycksbådande och tungt över landskapet. Tystnaden kan ruva över ett samhälle. Ruva används ibland när en människa går och bär på något inuti, som en sorg eller en hemlighet. Det kan också betyda att han eller hon går och grubblar.

Nu vet du vad orden i luciasången betyder. Här får du koll på julens ord.

3 reaktioner på ”Vad betyder orden i luciasången?”

  1. Jag har alltid trott att det var förgät, gillar det ordet. Men förlät är också bra. Lite synd att vi inte lär barnen den gamla texten. Det går ju att förklara vad orden betyder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *