18-årsdagen

Älskade unge som nu blivit stor

Till min dotter på 18-årsdagen: Var sann mot dig själv och skapa ett meningsfullt sedan.

Trots att kvinnor har fött barn i tusentals år var jag ganska säker på att jag skulle dö. Inte för att något gick snett. Det tog bara väldigt lång tid och när den tredje barnmorskan gick på sitt skift var det som att jag slutade hoppas på att det skulle bli något barn. Dessutom verkade det i min värld osannolikt att en människa kan ha så förbannat ont och ändå överleva.

När du till slut kom var du därför en glädjande bonus. Jag hade överlevt OCH jag hade en dotter. Fantastiskt! Sedan tog jag ett andetag, blinkade, och 18-årsdagen är här. En hel livstid för dig är som ett ögonblick för mig.

Jag tror egentligen inte att man blir vuxen vid en särskild tidpunkt. När jag var i din ålder förväntade jag mig nog att det skulle komma en dag då jag kände mig färdig och hade koll på läget. Sanningen är att man aldrig slutar växa. Erfarenhet läggs till erfarenhet och man lär sig att undvika vissa misstag. Men man slutar aldrig att göra misstag eller lära sig nya saker.

Jag tror inte heller att man blir vuxen för att ”klara sig själv”. Ingen människa klarar sig på egen hand. Oavsett ålder behöver vi gemenskap, sammanhang, kramar, samtal och någonstans att höra till.

Den högtidliga 18-årsdagen

Ändå är 18-årsdagen lite högtidlig. Ingen av oss blir färdiga som människor men just den här dagen blir du en vuxen samhällsmedborgare. Du får ett ansvar för en gemenskap som är betydligt större än familj och vänner. Vilken typ av samhälle vill du vara med och bygga? Hur vill du leva tillsammans med andra?

Som mamma har jag inga särskilda krav på hur du formar ditt liv. Det spelar ingen roll om du är undersköterska, äventyrare, spårvagnsförare eller strutsuppfödare. Det viktiga är att du är sann mot dig själv och dina värderingar. Det låter kanske högtravande men ändå är det ingen floskel, för jag vet hur högt priset kan bli när man förhandlar bort sin egen sanning.

Två saker till:

Ägna någon del av din vardag åt att skapa. Vi lever i en tid som gör oss till konsumenter av saker, upplevelser, intryck och berättelser. Men du behöver också skapa med din egen kraft, oavsett om du målar tavlor, bygger upp en förening eller en trädgård.

Se till att ha ett meningsfullt sedan i ditt liv. Skaffa saker att se fram emot och sträva efter. Det gör horisonten ljus.

I 18 år har du varit en del av mitt meningsfulla sedan. Du är som en riktigt bra berättelse och jag väntar alltid med spänning på nästa kapitel. Även om jag inte längre är din vårdnadshavare känns det som att mammaäventyret bara precis har börjat.

Läs mer

Kan vi ta hand om oss själva?
Gemen som i gemenskap
Vem tror du att du är?

2 reaktioner på ”Till min dotter på 18-årsdagen”

 1. Leif Strandberg

  Då och nu och sedan.

  ”Jag var, jag är, jag blir” skrev Rosa Luxemburg, och det är väl de där tre verben som allt snurrar kring. Och fina ord från en mor till en dotter. Jättefina. Barnet som en del av ett ”meningsfullt sedan”. Palme sa något liknande: ”Den enda verkligt praktiska anknytningen vi har med framtiden är barnen.”

  Och så själva 18-årigen! Grattis. Härligt.

  Jag minns. 18 år 1968. Levande i ett enda stort nu och ett sedan som var ett oändligt löfte. Men nuförtiden 2022 är det ju inte så mycket sedan. Mycket då är det. Och en del nu, förstås. Det finns ju kantareller.

  Och alltså. Grattis till en 18-åring.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *