nationalsång

Vilken är din nationalsång?

Vad är en nationalsång? Många av de sångtexter som binder oss samman blandar naturdyrkan med en gnutta vemod.

Jag har ingen särskilt nära relation till den svenska nationalsången. Den har aldrig berört mig, och jag har svårt för det där med ”fornstora dar”. Det är kungarnas historia, inte min.

Men det finns andra sångtexter som kan få huden på mina armar att knottras. Nummer ett är Mando Diaos tonsättning av Gustaf Frödings dikt Strövtåg i hembygden. Den perfekta blandningen av svenskt vemod, röda stugor och skön natur. Låten är också den mest framgångsrika i Svensktoppens historia.

Jag tycker också om Mikael Wiehes Det här är ditt land, en svensk version av Woodie Guthries This Land Is Your Land:

Med mörka skogar
och höga furor
Med vita björkar
och röda stugor
Med fält och åkrar
och varv och gruvor
Landet, det tillhör
dig och mig

Öppna landskap

Öppna landskap av Ulf Lundell är för många ett självklart val när frågan om alternativa nationalsånger dyker upp. Vi tror att vi överlag är ganska sekulära i det här landet, men ibland undrar jag om inte naturdyrkan är vår religion.

I Sverige infaller nationaldagen nära alla studentkalas och skolavslutningar. Då sjunger vi gärna Sommarpsalm av Carl David von Wirsén (poet och Svenska Akademiens ständige sekreterare 1883-1912) för att dela glädjen över att sommaren har kommit tillbaka.

En vänlig grönskas rika dräkt
har smyckat dal och ängar,
nu smeker vindens ljumma fläkt
de fagra örtesängar.
Och solens ljus
och lundens sus
och bäckens sorl bland viden
förkunnar sommartiden.

Men även Wirsén kryddar sin naturlyrik med en nypa vemod:

Allt kött är hö. Allt flyktar här,
och snart förvissnar gräsen.

Förgängligheten

Det är något med naturen och vemodet som binder oss samman. Det kan verka osannolikt att en tonsatt dikt av Fröding har flest veckor på Svensktoppens förstaplats, men det är också helt begripligt. Jag tror att vi älskar midsommar av samma anledning. Vi lever en stor del av året i mörker. När ljuset kommer är det rikligt men kortvarigt, och vi blir besatta av att ta vara på sommaren. Snart, snart kommer allt att dö igen och mörkret återvänder.

Så om du gråter en skvätt på ungarnas skolavslutning är du i gott sällskap. Just när sommaren är som vackrast blir vi påminda om att barn växer upp och en ny generation tar över. Årstidernas växlingar lär oss att leva med förgängligheten.

Apropå vemod måste jag också nämna Vintersaga av Ted Ström som är en nationalsång i många människors hjärtan. Här får vi ögonblicksbilder från svensk vardag tillsammans med den återkommande raden Det är då som det stora vemodet rullar in.

En kusttanker som stampar genom drivisen i Kvarken.
Ett träningspass på Ullevi i dis.
Gränsstationen i Torneå, en gumma på en spark.
Landsorts fyr där snöstormen drar in.
Tät snö som gloppar i Mariabergets backar.
Hett och svett på Statt i Härnösand.
En tradare i snörök mellan Kiruna och fjärran.
Flämtande ljus i Visby hamn

Läs mer

Gemen som i gemenskap
Kan vi ta hand om oss själva?
Eget hem är guld värt

2 reaktioner på ”Vilken är din nationalsång?”

  1. Leif Strandberg

    Tack för fina musiktips. Jag gillar också Ted Ströms ”Vintersaga” och lyssnar gärna på Monica Törnells version. Vi bor ju i samma stad ☺
    Sedan kan jag vända ett nostalgiskt nationaldagsöra till SKP:s ”Kära hembygd” (från 1937) med text av Gustav Johansson/Hjorvard på en rysk melodi. Undrar om den är dödskallemärkt i dessa tider?
    Men nu när försommarsolen skiner blir jag glad åt ”Den blomstertid nu kommer”.
    Mycket fint finns det att lyssna på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.