unna dig

Unna dig något gott!

Unna är ett fornsvenskt ord, fram till 1800-talet synonymt med älska, tycka om eller uppskatta. Ordet har också använts som synonym till att skänka och tillåta. När Gud i äldre texter unnar någon att vara frisk betyder det att han ger personen god hälsa. 

Idag används unna när vi helhjärtat och utan avundsjuka tycker att en person förtjänar något gott. Vi unnar någon en ledig dag, en resa, en framgång och så vidare. Du kan också unna dig själv en god middag, en ny jacka eller en kväll i läsfåtöljen. 

Uppifrån och ner

Unna är besläktat med ordet ynnest som låter vackert men vid närmare granskning ofta handlar om att en person i upphöjd position tillåter eller ger en underställd något. Det kan handla om uppskattning, erkänsla, anseende eller popularitet.  

Ynnest antyder alltså en beroendeställning och lojalitet snarare än solidaritet. Välgörenhet kan vara en ynnest, en handling uppifrån och ner. Till skillnad från solidariteten som erbjuds mellan jämlikar. 

Läs hela adventskalendern här!

Gillade du det här blogginlägget? Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev!
2 reaktioner på ”Unna dig något gott!”

  1. Leif Strandberg

    I en Rocky-stripp går katterna (=tjejerna) runt med en burk och samlar in pengar till Maja. Rocky frågar vad det är för burk. Det är en unneburk, svarar de. Maja har så svårt att unna sig något.
    Det är kamratskap det!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *